top of page

Шоколадова LOW FODMAP / безглутенова торта без брашно

С най-голямо удоволствие ви представяме и нашето предложение за вкусен десерт, достоен и за най-изисканото парти!

Препоръчваме ви шоколад с поне 60% какаово съдържание, за да получите наситен шоколадов вкус на десерта.

Продукти:

  • 1 с.л. какао;

  • 110 гр. масло на стайна температура, нарязано на бучки;

  • 225 гр. тъмен шоколад, поне 60% какао на фини блокчета;

  • 5 големи яйца на стайна температура;

  • 50 гр. захар

Затоплете фурната си на 180 градуса. Покрийте повърхността на кръгла форма за торти (23 см. диаметър). Намазнете тавичката. Поръсете малко какао отгоре и оставете настрани.

Разтопете маслото и шоколада на водна баня или в микровълнова на средна температура, докато се разтопи ¾ от количеството. Отстранете от топлината и леко разбъркайте, за да се хомогенизират съставките.

Добавете жълтъците от яйцата към маслено-шоколадовата смес. Разбийте белтъците с миксер в друга купа и добавяйте постепенно захар, докато получите гладка смес. Сложете около ¼ от белтъците в сместа с шоколад, а след това и останалите. Изсипете тестото в приготвената форма.

Печете за около 20-30 минути като проверявате с клечка за зъби. Горната част на тортата ще стане по-издута, а крайчетата ще бъдат по-тъмни.

След изпичането оставете да се охлади за 10 минути. Прокарайте тънка шпатула около външния ръб на тортата, след което освободете механизма и извадете тортата. Може да пробвате да охладите малко тортата, а после да добавите няколко ягоди и поръска от пудра захар.

bottom of page