top of page
Диета Fodmap
FODMAP.jpg

Какво представлява FODMAP?

Какво, как и кога ядете може да има голямо значение за здравето на стомаха и по този начин за общото ви благополучие. В допълнение храносмилателните смущения са изключително често срещани. Затова е важно да се научите да се самонаблюдавате.

FODMAP – какво е това?

FODMAP е съкращение от Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides аnd Polyols или ферментеруеми  олиго, ди, монозахариди и полиоли. Казано по-просто това са късоверижни въглехидрати, които са резистентни на храносмилането. Вместо да се резорбират в кръвния поток, те достигат до дебелото черво почти непроменени. Там ферментират и служат за храна на чревните бактерии, които произвеждат водород.

С други думи, ако диетичните фибри представляват храна за добрите бактерии (произвеждат метан) и имат редица ползи за вашето здраве, то бактериите, които се хранят с FODMAP произвеждат водород, друг газ, който може да причинява подуване, стомашни спазми, болки и запек. Също така FODMAP са осмотично активни, т.е. те могат да изтеглят вода в червото и да допринесат за разстройство.

Най-общо FODMAP включват:

Монозахариди: основно фруктоза – захар, която се съдържа в повечето плодове и зеленчуци, също е част от структурата на трапезната захар и повечето добавени захари;

Дизахариди: под формата на лактоза се съдържат в прясното мляко;

Фруктани: много подобни на фруктоза, се намират в много зеленчуци и зърнени храни;

Галактани: основно се срещат в бобовите растения;

Полиоли: захарни алкохоли, като ксилитол, сорбитол , малтитол и манитол. Намират се най-вече в изкуствените подсладители и дъвки.

Тук е мястото да споменем, че не всеки е чувствителен към FODMAP. Специалистите свързват FODMAP със синдрома на раздразненото черво, както и някои други храносмилателни смущения, автоимунни заболявания и проблеми с чревната микрофлора.

Популярността на диетата FODMAP се повиши, защото тя може да бъде добър инструмент за идентифициране и изключване на храни, които дразнят стомаха и създават дисбаланс в организма.

Разработена от екип от изследователи от университета Monash в Австралия, тази система се прилага с успех от специалистите по света. Основният принцип се състои в ограничаване или пълно изключване на определени храни от менюто за период от 4 – 8 седмици. След това те се въвеждат отново в менюто, но само един по един, като се следи стриктно за поява на оплаквания. Това ви помага да опознаете своите индивидуални различия, алергии и непоносимости.

Преди да започнете ниска FODMAP диета (в която изключвате определени храни) непременно говорете с Вашия лекар, за да сте сигурни, че стомашните проблеми нямат друга причина. Предимство е също контакта Ви с диетолог, който може да ви даде помощ и съвети.

bottom of page