top of page
Глутен.jpg

Какво трябва да знаем за глутена?

Какво е и от къде идва?

Глутенът е общото наименование за протеин, който се съдържа в лимеца, ръжта, ечемика, овеса, пшеницата и тритикале (кръстоска между пшеница и ръж), както и в храни с тези съставки – хлебни изделия, паста, торти и подобни.  „Глутен“ е гръцка дума, която значи „лепило, лепя“ и негова основна способност е да придава еластичност на тестото, за да се получи пухкава и оформена консистенция или с други думи – той е свързващо вещество и сгъстител. Затова глутен може да има и в храни, в които не сме предполагали, като сосове и дресинги, оцветители на храни, супи, бира и др.

Има разлика между непоносимост към глутен и глутенова ентеропатия или цьолиакия

Глутенова непоносимост се среща при 0.5 до 1 % от населението. При него организмът реагира остро, като предизвиква различни възпаления и може да доведе до широк диапазон от оплаквания, като стомашни болки, диария, подуване на корема и запек. Но част от тези смущения могат, на пръв поглед, да нямат нищо общо с храносмилането – умора, главоболие, затруднена концентрация или депресия до неочаквани прояви като анемия, остеопороза и др.

Цьолиакията е по-тежка форма на непоносимост към глутен. Това е автоимунно заболяване, което засяга около 1% от населението и може да доведе до увреждане на храносмилателната система. Когато човек с това заболяване приеме глутен се образуват антитела, които реагират с атака върху тънкото черво. Честите атаки водят до разрушаване на „вилите“ в червата – малки, подобни на пипълца образувания, които покриват повърхността на тънкото черво. Вилите са важни, защото представляват повърхността, през която нашето тяло извлича така необходимите ни хранителните вещества. Ако се опитаме на онагледим ситуацията –  при здрав човек, ако разстелим вилите на тънките черва ще получим повърхност, равна на размерите на футболно игрище. При човек, страдащ от цьолиакия, повърхността на вилите ще осигури всмукателна повърхност с размера на голяма маса за хранене. Добрата новина обаче, е че при спазване на строга безглутенова диета вилите регенерират.

Цьолиакията може да се развие на всяка възраст. В миналото диагностицирането и е било трудно. Сега диагноза се поставя с помощта на кръвни изследвания и  ендоскопия. Личният лекар ще Ви насочи към диетолог, който да Ви консултира за храненето. С негова помощ ще се научите да изключвате от менюто си глутена. Ще установите, че има много алтернативи за хранене, но не трябва да забравяте да си набавяте допълнително витамини от група В, желязо, фолиева киселина, калции, както и влакнини или растителни фибри Хуск®.

bottom of page