top of page
IBS.jpg

IBS или синдром на раздразненото дебело черво

Проблеми със стомаха - IBS или синдром на раздразненото дебело черво

Повечето от нас имат проблеми със стомаха от време на време. Изяли сме нещо, на което стомаха ни реагира или сме се заразили с вирус. Всички познаваме неприятното усещане, но то си отива само до няколко дни. Около 20 % от нас обаче, търпят стомашни проблеми много по-често от обичайното.

СРДЧ или синдромът на раздразненото дебело черво може да се изразява по няколко начина:

  • Чувство на подуване и повече газове

  • Спазми в корема и болка

  • Редуване на запек и диария, понякога със слуз в изпражненията

Симптомите често варират – един ден ви мъчи запек, на следващия се събуждате с диария. Добрата новина тук е, че СРДЧ не е свързан с подлежащо възпаление на червото и не причинява трайни увреди. Свързан е обаче със сериозно чувство на дискомфорт, който ви вгорчава ежедневието.

Тъй като тези симптоми могат да бъдат израз на други заболявания, важно е да се обърнете към специалист за преглед.

Причините за СРДЧ все още не са напълно изяснени

Защо толкова много хора в Западния свят страдат от СРДЧ / IBS все още не е изяснено.

Най-добрите предположения са:

  • Храните се нередовно или в менюто си включвате по-често храни като захарни изделия, пържени храни, мазнини

  • Чувствителността на червата ви се променя

  • Има нещо, което пречи на чревната ви флора

  • Вашият мозък и черва не общуват съвсем добре

  • Наследственост

  • Вие сте свръхчувствителни към определени храни

Има много неща, които можете да направите, за да облекчите или напълно да се отървете от симптомите си:

  • Хранете се по-често, но с по-малки порции (така ще избегнете преяждането)

  • Дъвчете храната внимателно и със затворена уста (поемате по-малко въздух, който може да дразни стомаха)

  • Яжте бавно и без стрес

  • Избягвайте храни, които създават газ в стомаха и натоварват червата,  като зеле, лук, боб

  • Избягвайте мазна храна – тя ненужно натоварва червата

  • Избягвайте подсладители и газирани напитки – те водят до допълнителен въздух в стомаха

  • Кафето увеличава количеството солна киселина в стомаха, което повишава активността на червата. Ако обичате кафе, поне гледайте да намалите броя на чашките

  • Алкохолът и силните подправки (като чили) засягат както стомаха, така и червата, затова намалете или избягвайте напълно

  • Ако сте чувствителни към лактозата трябва да я изключите от менюто. Лактозата е не само в прясното мляко, но и в млечни продукти, млечен шоколад, сладолед и пр.

  • Добавете източници, богати на влакнини и растителни фибри, като пълнозърнест хляб, небелен ориз, пресни плодове и зеленчуци

 

Добра идея е да добавите към менюто си дневна доза фибри ХУСК®

bottom of page