top of page
Чревни бактерии.jpg

Чревните бактерии - населението на червата

Невидимият „орган“ на тялото или Вашата собствена екосистема

Имате повече от 100 трилиона бактерии в дебелото черво – както добри, така и болестотворни, които заедно тежат приблизително 1.5 кг. В тази микробна общност различните бактерии имат различни свойства и точно това ги кара да си взаимодействат. По-голямата част от тях са добри бактерии (бифидо, лактобактерии и др.).

Вашите бактерии са трудолюбиви и работят почти 24 часа на ден, за да разграждат храната, която не е разградена в тънките черва. Те изработват редица ценни витамини, повишават имунитета на организма, създават идеална среда за работата на червата и възпрепятстват размножаването на патогенните микроби.

75 % от имунната система се изгражда в червата

95 % от хормона на щастието се произвежда в червата

Чревни бактерии извън контрол

Това състояние често се предизвиква от неправилно хранене, твърде малко вода, недостатъчно движение, стрес, прием на антибиотици. Така се създава прекомерно разрастване на вредните микроби за сметка на полезната чревна флора (дисбактериоза), която подлага здравето на риск. В началото тялото се справя благодарение на натрупаните резерви от хранителни вещества. След известно време обаче,  се явяват серия от симптоми, които показват настъпилото намаляване на полезната чревна флора. Твърде често това се изразява в храносмилателни и метаболитни проблеми, витаминни дефицити, проблеми с кожата, хроничен стрес, проблеми с паметта, автоимунни заболявания и др.

Хранете правилно добрите си бактерии 

Храна за добрите бактерии са пребиотиците  – несмилаеми въглехидрати във вид на диетични фибри (хранителни влакнини). Фибрите – главно целулоза и пектини – изграждат клетъчните стени при растенията. Те благоприятстват развитието на полезната чревна микрофлора и помагат за възстановяване на чревния микробен баланс.

Фибрите се делят най-общо на разтворими и неразтворими. Най-полезни са комплексните фибри , които съдържат и двата вида фибри. Документирани резултати доказват, че най-ефективните комплексни фибри се съдържат в псилиум ХУСК®.

bottom of page