top of page
Холестерол.jpg

За холестерола с любов

Когато е в нормални граници, холестеролът е от съществено значение за оцеляването на клетките. Без него животът е невъзможен. Всички клетки в организма се нуждаят от холестерол за правилното си изграждане и функциониране.

Холестеролът е толкова важен, че организма ни го произвежда сам и от абсолютно всичко – мазнини, въглехидрати и протеини. С други думи – тялото ни изгражда холестерол  дори тогава, когато не консумираме холестерол. Доказателство за това са вегетарианците, които също страдат от „висок холестерол“.

Консумацията на холестерол не увеличава нивата му в организма. Защото тялото ни усвоява само необходимото му количество, а останалото изхвърля навън.

Защо тялото произвежда повече холестерол, отколкото му е нужен ?

Проблемът започва когато консумираме прекалено много захари и скорбяла, особено рафинирани храни и такива с висок гликемичен индекс. Тогава нивата на инсулин в кръвта могат да се увеличат значително.  В резултат се активира ензима, който казва на клетките на черния дроб да произвеждат холестерол, дори и да не им е нужен.  Това е причината някои хора да имат прекалено висок холестерол в кръвта.

Сами можем да направим много

Проблемът с повишения холестерол е, че не го забелязваме, докато не се прояват последствията от него – плаки в кръвоносните съдове, които могат да доведат до сериозни състояния и да заплашат здравето и живота ни. За щастие, можем да направим много сами, за да поддържаме нивото на холестерола в нормални граници:

  • движете се повече, правете упражнения – тонизираните мускули горят повече мазнини

  • яжте богати на фибри храни, много плодове и зеленчуци

Добра идея е да добавите към менюто си дневна доза фибри ХУСК®

ПРОДУКТИ

Туристически стомах

bottom of page