Боровинкови палачинки (LOW FODMAP)

Една от най-любимите храни - палачинката - може също да бъде приготвена по различен и вкусен начин

Продукти:

 

  • 150 гр. безглутеново брашно;

  • 2 ч.л. безглутенов бакпулвер;

  • 1 ч.л. чиа семена;

  • 1 ч.л. канела;

  • 2 зрели банана намачкани;

  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки;

  • ¾ ч.ч. вода;

  • Зехтин за намазване;

  • 125 гр. сини боровинки.

 

Пресявате брашното, бакпулвера и канелата в купа и оформяте кладенче в средата. Смесете чиата, яйцата, бананите и водата и добавете към сухите съставки. Изстискайте няколко боровинки.

 

Разбъркайте добре, докато тестото стане гладко и достигне консистенцията на тънък крем. Ако тестото не достига тази консистенция, добавете още малко вода.

 

Намазнете тигана и поставете на средна температура. Оставете тигана да се нагорещи, след това изсипете достатъчно смес, така че палачинката да е с около 15 см. диаметър.

 

Когато въздушните мехурчета започнат да се появяват на повърхността на палачинката, тя е готова за обръщане. Използвайте шпатула и обърнете палачинката. Когато придобие завършен вид поставете в чиния и покрийте палачинките с чиста кърпа, за да запазите топлината им. Повтаряйте процедурата за всяка палачинка, като намазнявате тигана преди всяка. Сервирайте с боровинки и малко кленов сироп.