Боровинкови палачинки (LOW FODMAP)

Една от най-любимите храни - палачинката - може също да бъде приготвена по различен и вкусен начин
Продукти:
-
150 гр. безглутеново брашно;
-
2 ч.л. безглутенов бакпулвер;
-
1 ч.л. чиа семена;
-
1 ч.л. канела;
-
2 зрели банана намачкани;
-
2 яйца от свободно отглеждани кокошки;
-
¾ ч.ч. вода;
-
Зехтин за намазване;
-
125 гр. сини боровинки.
Пресявате брашното, бакпулвера и канелата в купа и оформяте кладенче в средата. Смесете чиата, яйцата, бананите и водата и добавете към сухите съставки. Изстискайте няколко боровинки.
Разбъркайте добре, докато тестото стане гладко и достигне консистенцията на тънък крем. Ако тестото не достига тази консистенция, добавете още малко вода.
Намазнете тигана и поставете на средна температура. Оставете тигана да се нагорещи, след това изсипете достатъчно смес, така че палачинката да е с около 15 см. диаметър.
Когато въздушните мехурчета започнат да се появяват на повърхността на палачинката, тя е готова за обръщане. Използвайте шпатула и обърнете палачинката. Когато придобие завършен вид поставете в чиния и покрийте палачинките с чиста кърпа, за да запазите топлината им. Повтаряйте процедурата за всяка палачинка, като намазнявате тигана преди всяка. Сервирайте с боровинки и малко кленов сироп.