top of page
Banner-husk-fibri-dnevnata-vi-doza-fibri.jpg

Какво е ХУСК®?

ХУСК® е изцяло натурална хранителна добавка. Тя се състои единствено от чистите бели обвивки от семената на растението Plantago Ovata Forsk / Ispaghula husk / Blond Psyllium / индийски бял живовляк.

ХУСК® представлява 100% натурални растителни фибри, наричани още растителни влакна, влакнини или баластни вещества. Фибрите са въглехидрати, изграждащи стените на растителните клетки, онази част от растенията, която не се смила, нито усвоява от организма ни. Фибрите са жизнено важни за нормалното функциониране на организма ни или по-точно на храносмилателната и отделителна система.

Редовният прием на фибри ни осигурява оптимална работа на стомашно-чревния тракт,  добър метаболизъм, оптимални нива на холестерол и кръвна захар, редовна детоксикация. Фибри си набавяме от плодовете, зеленчуците, житните продукти и ядките. Те не се съдържат в месото и млечните продукти.

Диетолозите са установили, че ежедневно трябва да набавяме по около 25 – 30 грама растителни фибри. За третата възраст тази норма е малко по-ниска. Дневната  нужда на децата се изчислява, като към възрастта им се добави числото 5 (т.е. дете на 10 год. трябва да приема 15 грама фибри дневно).

 

Обърнете внимание !

Фибрите се различават значително по своя състав и действие. Те биват разтворими и неразтворими. Най-пълноценен ефект върху здравето ни имат  т.нар. комплексни фибри, които съдържат и двата вида фибри – разтворими и неразтворими – в оптимално съотношение. 

 

Действието на ХУСК® е многостранно – той съчетава регенериращите и антисептични свойства на живовляка със спесифичния вид растителни фибри – комплексни, водоразтворими, вискозни.

 

Да проследим пътя му през тялото…

Приети на гладно, с достатъчно количество течности, по пътя през стомаха и червата фибрите ХУСК® набъбват, като същевременно изпускат растителна слуз, подобна на желе, която намазва стените на стомаха и червата и ги предпазва. Така покрити, лигавиците могат да се възстановят (при леки възпаления, гастрит, ентероколит). Като достигнат до червата, фибрите ХУСК® правят своеобразен вътрешен масаж на стените им и така активизират и поддържат силата и контракцията на чревната мускулатура.

Като набъбват, фибрите увеличават обема на чревното съдържимо и нежно стимулират изхвърлянето му от системата без болки и проблеми. ХУСК® действа като мека, нежна четка за целия стомашно-чревен тракт. Тези негови качества го правят подходящ при лениви черва, запек и дивертикулоза, при хемороиди, а също при синдрома на раздразненото дебело черво.

ХУСК® служи за храна на полезните бактерии в червата - той е пребиотик. Това го прави ефективен за възстановяване баланса на чревната микрофлора. Като задържа водата в червата, той е добър помощник при диарии от всякакво естество, при това намалява риска от обезводняване на организма.

В дебелото черво ХУСК® се свързва с „лошия холестерол“ и захарта, с попаднали чрез храна, вода и др. химически вещества, някои тежки метали, с отровите, получени в процеса на чревното гниене, и ги транспортира навън. Затова ХУСК® е подходящ при завишени нива на холестерол и свързания с нея риск от коронарни сърдечни заболявания. Също за понижаване нивата на кръвна захар при болни от диабет тип ІІ.

Поради свойството на фибрите ХУСК® да набъбват многократно в стомаха, те създават чувство на ситост. Това е предимство за тези, които искат да намалят или задържат теглото си в нормални граници.

С цялостното си действие ХУСК® улеснява елиминирането на токсините по естествен начин. Като помага на тялото да се пречисти и уравновеси, ХУСК® води до общо чувство на комфорт.

bottom of page